Basic Gradskalekitt ser ut så här. Gradskala med slidebar hållare, extra förlängningsskänkel, skruv till denna så att den kan skruvas fast på Basic samt extra lång styrpinne med markering för rätt avstånd till eggen.
Gradskalekittet kopplat till Basic. Bilden visar EKA:a swingblade vars brynegg på 19 grader just slipats med Basic + Gradskalekittet.

  

Med gradskalekittet blir din Basic betydligt mer avancerad. Du kan slipa i grader efter en gradskala - och du kan slipa längre knivblad än tidigare.

 

Med detta kit vet du exakt hur många grader din egg håller. Om du ändrar slipvinkel vet du din utgångspunkt, du vet också hur mycket du ändrar slipvinkeln. Detta innebär att du nu kan utvärdera vad du gjort på ett betydligt bättre sätt än tidigare - och från det kan du lära dig mycket mer om slipning eftersom du ser  orsak och vekan  av slipningen du utfört.

 

  • Gradskalekittet passar alla Basic, Basic Hunter, samt slipverktyget Edge !

 

Kittet betår av: 1 st skänkel, 1 st gradskala, 1 st löpare, 1 st gradvisare med slipvinkelskruv samt en förlängningsstyrpinne och en bruksanvisning.

 

Att slipa i grader gör att ,man förstår orsak och verkan av sin slipning på ett helt annat sätt än tidigare - och man lär sig massor om eggar och olika stålsorter när man vet graderna på eggen, saker man helt enkelt inte kunnat lära sig förut eftersom man inte har vetat vilket gradtal eggen verkligen håller. Med gradskalekittet är det bara att läsa av gradtalet. Du kan ta fram alla dina knivars gradtal på eggen!

 

 

Basic tillbehör:  Gradskalekitt.

 

Pris 500:-kr

 

Med detta tillbehör kan du göra din Basic betydligt mer avancerad eftersom du får en gradskala till din Basic. Du kan då slipa i exakta grader!

 

Du kan även slipa längre knivblad än tidigare, nu upp till 18 cm bladlängd!

 

Tillbehöret innehåller en skänkel som du skruvar fast i det hål på din Basic där slipvinkelskruven sitter. På denna skänkel trär du på en löpare, på löparen sitter en gradskala monterad. På gradskalan sitter en gradvisare med slipögla. Du läser graderna i den slits som finns på gradvisaren.

 

Det följer även med en längre styrpinne som pasaar för det längre avståndet mellan egg och slipögla.

 

Löparen är alltså rörlig på skänkeln. Det innebär att du ställer in ett exakt avstånd mellan egg och slipögla när du slipar din kniv. Det är enkelt eftersom markeringar finns på styrpinnen för detta.

 

Därmed är din Basic nu justerbar för olika bladbredder - och därmed kommer gradskalan alltid att visa rätt antal grader - oavsett hur smalt, eller brett, det knivblad är som du skall slipa.

 

Tidigare har du kunnat förändra slipvinkeln i grader med hjälp av slipvinkelskruven - 3 varv = 1 grad. Men - du har inte kunnat få fram vilken slipvinkel din kniv har. Det kan du alltså nu med detta tillbehör!

 

Det är enkelt att ställa in Basic och läsa av antal grader din egg har. Sedan kan du lägga på en brynegg om du vill - eller slipa om hela eggen till ett annat gradtal.

 

Det blir enkelt att balansera eggen så att den passar just dig och ditt sätt att använda kniven - och i varje steg du tar vet du exakt vad det är du gör med eggen.

Extra utrustning till Basic: Ett handtag att hålla Basic med under slipningen. Gjort i mässing och det skruvas på där klämskruven sitter på din Basic - och tjänstgör sedan som klämskruv. Pris 100:-kr