EdgePal FOREST

 

Pris 2250:-kr (SEK)

 

Slipar som standard både raka och konvexa eggar på både raka och trekantiga knivblad med maxlängd 18 cm.

Även innåtsvängda eggar kan slipas med Forest med ett konvext diamantbryne som extra tillbehör.

 

Gradskalan omfattar 6 -20 grader och visar även halva grader villket innebär 0,25 graders exakthet vid gradinställning.

 

Brynhållaren är justerbar i längd upp till 11 cm.

 

Medföljande bryne (Fällkniven DC4) är ett dubbelsidigt bryne med 25 mikron diamant och på andra sidan fin keramik. Brynet är perfekt för lätt slipning och underhållsslipning.

 

Slipbordet har två magneter som suger fast kniven på slipbordet med 7 kg styck = 14 kilo. Bladet sitter alltså stabilt fast i Forest under slipning. Slipvinkeln är låst till det antal grader som ställts in - och då gäller alltså fysiska lagar - och eggen kan inte bli annat än 100% rak.

 

Forest har ett handtag som går att montera i olika positioner vilket underkättar slipningen eftersom Forest känns behaglig att hålla i under slipningsarbetet..

 

Forest har 16,5 cm som fast avstånd mellan egg och pivåpunkten.

 

Forest är alltså justerbar för olika bladbredder. Genom att justera för bladbredder blir avståndet alltid 16,5 cm - vilket medför att gradskalan alltid visar  korreckt antal grader. För att enkelt hitta korrekt avstånd finns ett märke på styrpinnen.

 

Forest är ett trevligt slipverktyg att arbeta med eftersom Forest går att hålla i handen samt även klämma fast i ett skruvstäd så att båda händerna kan användas för sliparbetet. Forest blir då en enklare version av Chef, det som skiljer är fininställningen i delar av grader inte finns på Forest samt att Forest har ett kortare avstånd mellan egg och pivåpunkten. Det innebär att maxländen för knivblad är 18 cm.

 

Forest slipar alltså vanliga knivar som Moraknivar och andra knivar med parallella blad - samt även trekantiga knivblad (kilformade) som köksknivar under 18 cm bladlängd, Fällknivens knivar, mm.

 

Forest har också ett justerbart knivnackestöd vilket medför att även fällknivar osv kan slipas genom att knivnackestödet går att föra framåt samt vinklas åt båda håll.

En del fällknivar har sådan bladform att de behöver moneras diagonalt för att eggen skall kunna slipas - det klarar Forest att göra.