My name is Michael Henningsson and I am a knife maker.

 

I have searched long for a tool that can give me control over the movements with metal file or whetstone. My models are quite unique and requires absolute control of the edge to be sharp, or that the facets must be razor sharp in raking light.

 

Due to the convex edge, it was impossible for me to do this by hand or on my grinder. I was looking for about a year before I found the right tool that gives me full control of my movements.

 

Not only that, the tool also needed to be adjustable, because the thickness varies on my blade or the scales.

 

The EdgePal Chef was the natural choice for me and my knives today has become sharp enough to shave off my hair on my arm. Sharper than that I don't like to have my edges.

 

I should also add that I always try to do what I call a designer edge. I cannot achieve that with a machine or by hand. It is extremely important for my edge to follow the lines of the grinds of the blade and am I not right on that edge so it can destroy the entire flow in the blade.

 

Existing facets I have tried many different ways but without good results. It was only after I had my Chef that the facets was 100% .

 

I use raking light and microscopic to control the angles and lines and the Chef is probably the tool that I use most in my workshop.

 

 

Michel Henningssons homepage:

 

http://henningssonknives.wordpress.com/

 

 

 

Jag heter Michael Henningsson och är knivmakare.

 

Jag har letat länge efter ett verktyg som kan ge mig kontroll över rörelserna med metallfilen eller brynet.

 

Mina modeller är ganska speciella och kräver absolut kontroll för att eggen skall bli vass eller att faserna skall bli knivskarpa i släpljus.

 

 Pga den konvexa eggen var det en omöjlighet för mig att göra detta för hand eller på min slipmaskin. Jag fick leta i ca ett år innan jag hittade det rätta verktyget som ger mig full kontroll på mina rörelser. Inte nog med det, verktyget behövde också vara ställbart eftersom godstjockleken varierar på mina blad eller div. skalor.

 

EdgePal Chef blev det naturliga valet för mig och mina knivar är idag blivit tillräckligt vassa för att kunna raka av mig håren på armen. Vassare än så skall de inte vara.

 

Det skall också tilläggas att jag försöker alltid göra vad jag kallar för en designad egg. Det kan jag inte uppnå men någon maskin eller för hand.

 

Det är ytterst viktigt att mina eggar följer linjerna på slipningen av bladet och får jag inte eggen rätt så kan det förstöra hela flödet i bladet.

 

Gällande fasetter så har jag provat på många olika vis dock utan bra resultat. Det var först efter jag hade fått min Chef som fasetterna blev 100%iga.

 

Jag använder mig av släpljus och mikroskop för att kontrollera vinklar och linjer och Chef är nog det verktyg som jag använder mest i min verkstad.

 

Michael Henningssons hemsida:

 

http://henningssonknives.wordpress.com/

 

Folder made by Michael Henningsson
Folder made by Michael Henningsson 2012
Made by Michael Henningsson
Made by Michael Henningsson

 

Brukererfaring ved bruk av
EdgePal slipeverktøy.


 

Bakgrunn:
 

Mitt navn er Gjermund Røsholt og jeg er fra Passebekk i Norge, men bor nå i Yukon i Canada der jeg jobber som professjonell jaktguide for MacMillan River Adventures i Yukon Territory, Canada. Jeg guider klienter fra hele verden to måneder i året på jakt etter elg, fjellsau, rein, grizzly bjørn, svartbjørn, jerv og ulv. Ved siden av det har jeg mitt eget selskap WildTracks hvor jeg driver med guideing av fiske, jakt og fangst samt skogbruks og kart tjenester. Foruten dette driver jeg jakt, fangst og fiske hele året rundt.


 

Chef
 

Med så mye slakting og flåing trengs det skarpe kniver til en hver tid, og slipeteknikken ble tidlig prentet inn med sliping av jåer, kniver, økser, kjeder osv. Gjennom årene har jeg testet mye forskjellige slipeverktøy, men alle har hatt sine svakheter inntil jeg kom i kontakt med Thomas Löfvenmark og kjøpte meg min første Chef. Dette har gjort at jeg lett kan holde mine kniver,  og bukåpnere skarpe til en hver tid og jeg kan opprettholde den optimale vinkelen jeg ønsker på mine kniver enten jeg har rette vinkler eller konvexe vinkler.

 

Det er også lett å slipe bukåpnere som Eka og andre. Jeg bruker et konvext diamantbryne fra Edgepal til bukåpnere, det virker veldig bra. Som guide bruker jeg 3-4 kniver og et par økser. Mange guider bruker ulike amerikanske slipe jigger, men det er ikke vanskelig å se at knivene ikke har en lik vinkel på begge sider og heller ikke i knivens lengde. Med mye handsliping i felt blir de rette eggende mer og mer avbøyde, og de fungere dårligere etter hvert. Har du en konveks kniv som Fällkniven FHK og F1 som jeg bruker noe, er det vanskeliger å opprettholde en konsis konveksitet på kniven i felt, derfor foretrekker jeg rette vinkler på jaktknivefr som er letter og vedlikeholde ved lange opphold på jaktcamper i fjellet hvor vekt spiller en rolle og det blir utført mest håndsliping. Jeg bruker Chef i hovedcampen og håndsliper med keramisk bryne og lærbelte med slipepasta (bruker ofte mitt eget belte) i felt. Kan også bruke EdgePal Forest som er et fantastisk verktøy i felt, lav vekt, tar liten plass og gir topp resultat.

 

Hjemme før sesong eller mellom jaktperioder, bryner jeg bare med Chef og keramiske bryner, jeg bruker ikke diamantbryner da de ofte er for grove og lager microskopiske riper i eggen.  Viktig å skille mellom slipe-egg og bryne-egg, men begge kan gjøres på Chef, også om du ønsker å sette helt ny vinkel, gjøres dette lett på Chef. Bruker et ultrafint keramisk bryne siden det ofte  er snakk om polering av bryne-eggen. Men eggene slites en del over tid og slipe-eggen må settes på ny og deretter ønsket bryne-egg. For min del ønsker jeg ofte i jakt og også fangst sammenheng og oppnå en 95% skarphet, ikke 100, da dette gjør at eggen blir fortere sløv og må settes opp oftere. Det Fällkniven bryne som følger med er veldig bra, bruker dette mye, samt noen andre fine keramiske bryner. Etter bryning og bruk av lær bryne fra Thomas, bruker jeg ei hard felt skive med komponent i slipemaskin for sluttpolering, viktig og ikke slipe selve eggen, bare ekstremt nære så ikke vinkelen enders. Bruker også en elektronisk vinkelmåler selv om dette ikke er påkrevet i Chef hvis du bruker den rett. Er kniven virkelig sløv og hakkete eller jeg må endre vinkelen mye på kniver med ekstremt hardt stål, bruker jeg en bandsliper på frihånd eller med vinkel jigg og en rund slipstein med stor diameter for klyveøkser og skogsøkser. Kunne gjort dette på Chef med et grøvre bryne, men sparer litt tid på en bandsliper eller stein.


 

Det er viktig å finne den vinkelen som er riktig for det du skal bruke kniven til i forhold til stålkavliteten (hardhet og seighet) på kniven. Under flåarbeide som guide er min favoritt kniv en spesiallaget kniv fra Fredrik Håkonsen, kniven er i Vanadis 4E stål og er ikke rustfri. Dette ståle har fantastiske egenskaper og FH veit hvordan en kniv skal lages. Jeg har valgt å kjøre med rett vinkel og må opp på en totalvinkel på 35-40 grader for å ungå bryting av eggen med mye kontakt med bein etc.

Det fantastiske med Chef er at du kan finjustere vinkelen og holde den konsis hele tiden, og at du kan justere knoveksiteten og slipe alle konvekse kniver. Chef er i motsetning til de fleste andre verktøy laget i solid materiale og er meget presist, et verktøy du kan stole på
 

Som eksempel flår jeg uten problemer to elger ferdig til brøstmontasje før jeg må slipe kniven inklusive utvomming og utbeining. Bruker også bukåpner endel for hovedsnitt, siden dette sørger for grunne snitt og at du alltid skjærer fra undersiden å opp, ikke omvendt.
 

Så uansett hva du driver med har du sikkert en del kniver, økser osv. Anbefaler derfor Chef som baseverktøy!
 

 
Axe Pal
 

Har alltid med meg Axe Pal på lengre jakt turer, et fantastisk verktøy som er lett, tar liten plass og gir et fantastisk resultat. De fleste ser på øks som et røft redskap som ofte ikke er så skarpt, men når du guider inne i storskogen fra hest, båt  eller til fots bruker du øksa mye hver dag, og da trenger å ha ei skarp øks med ei riktig kurve for den jobben du skal gjøre, dette gjør at ting går lett og effektivt. Axe Pal er virkelig å anbefale.

 

Ice Pal
 

Husker veldig godt de lange opphold på grensen til tundraen der en skulle leve i ødemarka kun på fisk og vilt under fangstsesongen gjennom en bitende kald vinter med -35C som de mildeste dager og der isfiske var viktig i de perioder da villreinmen uteble. Isboret ble tatt frem når en har kommet til vika der det måtte være stor røye å få, det borres ... og der står grusføyka opp av hullet. Ingen ekstra egg, så sliping blir eneste løsning, alle vinkler og muligheter prøves, men ingen ting nytter, så det ender opp med øks og barkespade for og få seg mat til kvelds.

 

Hadde jeg visst at det fantest et verktøy som Ice Pal den gangen, hadde det ikke vært noen sak, for med Ice Pal er det lett å holde en sylskarp egg hvis eggen ikke har skallet og er virkelig ille. Jeg bruker rantanen borr med hel krone som jeg finner å være det beste, og de holder jeg skarpe og borrer lett og raskt 20-30 hull under isfiske etter storrøya her i Yukon, mens jeg ser mange med motoriserte bor ergrer seg over motorer som ikke starter eller sløve isborr som gjør at du bruker 20 min. på et hull.
IcePal er et «må ha» verktøy for en isfisker.

 

Konklusjon
 

 EdgaPal slipeverktøy er det beste, mest solide og presise slipeverktøy på markedet etter min erfaring, et verktøy du har i årevis.  EdgePal har dessuten en fantastisk service og kan spesiallaga de verktøy du måtte ha behov for til EdgPal slipeverktøy. Anbefales på det sterkeste!