Denna bild visar en egg som är slipad med Chef och där jag ändrat slipvinkeln med 1 hundradels grad.

Hela eggen är först slipad helt flat och diagonalt snett upp åt höger. Därefter slipade jag diagonalt åt andra hållet med 0,01 grads brytning med ett fint diamantbryne.

Brytningen går inte att känna med en fingertopp men den syns eftersom båda ytorna är slipade diagonalt åt olika håll. Det är alltså brytningen av ljuset som gör att ytorna går att särskilja. Om jag polerat dessa båda ytor hade brytningen inte gått att se.

jag tycker att det är kul att slipa med precision och kunna göra allt jag vill med en egg i exakta slipvinklar!


Notera även hur rak linjen är mellan eggen och bladsidan, det visar också hur hög precisionen är när man använder ett slipverktyg.


Här har jag slipat fram 5 facetter på en egg. facetterna är ca 1 mm breda, det är 0,75 graders skillnad mellan dem och linjerna är spikraka från skaftet ut till spetsen.

fasetterna är slipade varannan diagonalt åt olika håll så att man kan se dem.

Hela kniven finns på Chefs sida en bit ned på sidan. Den har rött skaft.Med detta tillbehör till Chef kan pivåpunkten flyttas i sidled.​

Detta är bra när man vill ha exact samma slipvinkel längs med hela eggen, dvs även längs buken och på spetsen.

 Vissa knivar har stor buk, t.ex. denna machete, där spetsen ligger i nästan 90 graders vinkel från den raka eggen.  Med detta tillbehör kan man enkelt hålla samma slipvinkel längs med hela eggen ända ut till spetsen.

Läs mer på "Tillbehör".​