EdgePal heter mina slipverktyg, själv heter jag Thomas och jag är pensionär numera. 

 

Jag har  byggt mig en hobbyverkstad på tomten och där sitter jag numera och tänker ut tekniska lösningar på slipproblem.

 

Jag tillverkar mina slipverktyg för hand - så EdgePal är inga massproducerade slipverktyg. 

 

Eftersom jag tillverkar mina slipverktyg för hand kan jag också tillgodose speciella  önskemål som kunder har genom att bygga mina slipverktyg  annorlunda och ge dem speciella funktioner som löser just den kundens unika slipproblem.

 

Ryktet om detta spred sig - och med åren har det medfört att jag ibland kontaktas av företag som har slipproblem i sin produktion. Jag har  konstruerat ett antal mycket speciella slipverktyg till sådana företag.

 

Jag blev knivmakare på 60-talet och sedan dess har jag makat knivar och yxor till och från. Jag arbetar även i trä och horn och trivs även med annan skapande verksamhet.

 

Natur, djur och friluftsliv har varit, och är, en stor del av mitt liv, därför bor jag sedan 80-talet ute i de Jämtländska skogarna med djur och natur omkring mig. En stor del av mitt liv har jag tidigare bott i fjällen.

 

Knivar har jag burit i över 50 år numera. Knivar är verktyg. Ett verktyg som behöver vara vasst för att fungera.Dock  inte för vasst - för det är en lika stor nackdel som en slö kniv. En kniv skall vara exakt så vass, och tålig, som den behöver vara för att lösa sin uppgift. Alltså inte för vass - och inte för slö. Eggen skall vara perfekt avvägd för sitt ändamål, vass och slitagetålig så att den behåller sin skärpa länge.

 

Slipkunskap är alltså att  kunna slipa fram rätt vasshet - inte att få en egg supervass. är eggen supervass blir kniven omgående slö när man använder den - och då står man där med en oduglig kniv. Det verkar som om min uppfattning är kontroversiell - tyker du det,  välkommen att kontakta mig och argumentera för din uppfattning. Ha bra argument!

 

Efter 40 års slipande för hand skapade jag EdgePal Sharpening System efter mina erfarenheter av knivar och slipning. Systemet blev snabbt uppskattat, främst av bladsmeder, knivmakare, träsnidare, timmerhusbyggare, osv - och jag konstruerade senare senare de enklare slipverktygen Basic och Hunter som i sin tur blev väldigt populära bland jägare och andra knivanvändare. Ännu lite senare kom t.ex Chef som står i en helt egen klass när det gäller precisionsslipning.

 

Jag marknadsför inte mina slipverktyg mer än att jag har denna hemsida. Nöjda kunder rekommenderar mina slipverktyg och det räcker mer än väl för mig eftersom jag vill ha detta med slipverktygen som en hobby. Jag vill vara ute i skog och mark också,  en fru att umgås med, hundar att ta hand om, maka knivar, och ett hus att underhålla.

 

Skriv gärna i min gästbok!

 

 

 

 

Hattknivar i egen design.
Nålhus. Praktiskt att bära i bältet
Rovdjur på gång, ett lodjur tog ett kid en stund senare.
En liten kniv jag makade på 70-talet, graverade med drakmotiv samt som jag senare tränat scrimshaw på...
En ståtlig rådjursbock som var i den flock om ca 25 rådjur jag brukar utfodra på vintrarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 2012-06-05

 

 

Här är en liten film tagen utanför min verkstad. Två bävrar simmar och leker i sjön utanför.