Fakta om EdgePal Chef:

 

 • Inbyggd exakt gradskala 3 –22 grader.

 

 • Med blotta ögat inställbar ned till 0,25 grads exakthet.Justerbar ned till 3,5 hundradelar av en grad (med extra tillbör: 1 hundadelsgrad).

 

 • Justerbar för olika bladbredder = det är alltid 28 cm avstånd mellan egg och slipögla, därför visar gradskalan alltid rätt antal grader - på både breda och smala knivblad.

 

 • Två slipbord, 5 cm respektive 15 cm breda (för korta och långa knivblad). Knivbladen hålls på plats på slipborden med magneter. Bredare slipbord kan beställas liksom slipbord för tunna laxknivar.

 

 • Lilla slipbordet har två fasta magneter, en tredje magnet kan monteras mellan dessa två. Mittenmagneten kan skjutas framåt för trepunktsfasthållning.

 

 • Stora slipbordet har fyra fasta magneter = 28 kilos sugkraft. Längre slipbord kan beställas, även slipbord för laxfiléknivar kan beställas.

 

 • Knivnackestödet kan skjutas framåt samt vinklas åt båda håll vilket gör att även fällknivar kan slipas med exakta grader.

 

 • Chef slipar både raka och konvexa eggar med fri slipvinkel och fri konvex kurva. På både raka och konvexa eggar bestämmer du hur många grader deras skäregg skall ha!

 

 • Justerbar brynhållare 3 – 15 cm. (Brynen upp till 15 X 5 cm kan användas. Brynhållaren kan tillverkas längre, upp till 23 cm långa brynen kan då användas).

 

 •  Medföljande bryne är dubbelsidigt, 25 mikron diamantbryne / fin keramik. (Fällkniven DC4).

 

 • Chef är tillverkad i aluminium och mässing och är mycket stabil - och står stadigt när man slipar.

 

 • Chef levereras komplett medtvå slipbord, justerbar brynhållare, dubbelsidigt bryne, styrpinne för rak egg och styrpinne för konvex egg samt bruksanvisning.

 

 • Längd 30 cm, fotens bredd, 15 cm.

 Chef

 

Pris: 3.300 SEK

  

Chef har, som första slipverktyg, en fast monterad gradskala.  Gradskalan visar alltid rätt antal grader, oavsett bladbredd.

 

Chef levereras med två slipbord, ett stort och ett litet, båda med magnetfäste för knivar. Det innebär att knivarna, oavsett storlek, ligger fixerade på slipbordet, att du har två fria händer att jobba med – och att eggen blir 100 % rak. Det innebär också en mycket hög precision när du slipar i och med att bladet är fixerat på slipbordet.

 

Chef slipar i princip alla knivar. Det gör Chef mycket praktisk att ha i t.ex. ett restaurangkök! Har man en Chef i köket behöver man aldrig mer lämna bort några knivar för slipning! Man kan mycket enkelt slipa dem själv med perfekt resultat - och i exakta slipvinklar.

 

Gradskalan medför att man kan slipa i grader, man kan även slipa i hundradelar av grader. Finjustering kan göras med exakthet ned till 3,5 hundradelar av en grad. (Med ett extra tillbehör kan man justera Chef ned till 1/100 dels grad).

 

Gradskalan är tydlig och även halva grader visas. Slipvinkeln ändras med hjälp av skruvarna till vänster som klämmer fast barren mellan sig. Ett halvt varv på dessa skruvar innebär en förändring av slipvinkeln med 3,5 hundradelar av 1 grad.

 

Chef är alltså mycket exakt i sina inställningar - och med Chef kan man enkelt utföra precisionsslipningar som tidigare varit omöjliga att utföra. Man får proffsresultat redan första slipningen! Därefter ännu bättre resultat!

 

Chefs standardbrynhållare är justerbar i längd, den klarar brynen upp till drygt 15 cm i längd. Detta innebär att du kan använda många olika fabrikat och typer av brynen tillsammans med Chef. Om du enbart köper brynen som är 6 mm tjocka (vanlig tjocklek) kommer gradskalan att visa rätt antal grader . Du kan alltså bygga upp ditt eget system av brynen.

 

Längre brynhållare finns att beställa, då kan du använda brynen, och läderbrynen, upp till 23 cm i längd.

 

I albumet här bredvid kan du, bland annat, se bilder som visar lite av vad Chef kan utföra, t.ex fasettslipning.

 

Pilspetsen har två fasetter på eggen.

 

Bilden på de två knivarna visar tre fasetter på eggen på den övre kniven - och 5 fasetter på eggen på den undre kniven. Dessa fasetter är 1 mm breda, de är helt raka, gränsen mellan dem är rak, - och det är 0,75 graders skillnad mellan fasetterna. Inget annat slipverktyg kan slipa med en så hög precision.

 

Konvexa eggar.

Med Chef kan du även  slipa konvexa eggar i exakta grader på dess skäregg - och det är lika enkelt som att slipa raka eggar. Du använder gradskalan, slipar med den böjda styrpinnen - och skäreggen blir exakt det antal grader som du vill ha - och antalet grader som du vill ha på den konvexa sfären bestämmer du själv.

  

Saxsliputrustning.

Vi har konstruerat en saxslip till Chef, med den kan man slipa även frisörsaxar! Kommer som extrautrustning första halvåret 2014!

 

Pivå, extra utrustning!

Som extra utrustning finns en pivåkonstruktion som ersätter slipvinkelskruven (öglan) som styrpinnen glider igenom. Pivån ger stabilare gång på stryrpinnen.

 

Chef levereras med två slipbord, styrpinnar för både rak och konvex egg samt ett dubbelsidigt bryne för lätt slipning - samt bruksanvisning.

 

  

Varför är det bra med en gradskala?

 

Gradskalan gör att du vet det antal grader din egg har. När du vet vilken slipvinkel din kniv har förstår du orsak och verkan när du använder kniven. Genom att använda  gradskalan kan du öka, eller minska, antalet grader och på så sätt få en effektivare kniv som passar just ditt sätt att använda kniven.

 

Om du inte vet vilken slipvinkel du har så kan du inte utvärdera din knivs skäregenskaper eftersom slipvinkeln är det som gör en sådan utvärdering möjlig. Du kan säga att kniven skär bra - men du vet faktisk inte riktigt varför.

 

Om du inte vet vilken slipvinkel du har - och ändrar slipvinkeln, så vet du inte heller vad det är du har gjort - och vet man inte vad man har gjort kan man inte heller lära sig någonting av det. Eller utvärdera vad man har gjort.

 

Vet du slipvinkeln, säg 10 grader - och ändar slipvinkeln till 12 grader - så vet du vad du gjort, du kan använda kniven och känna hur dess skäregenskaper har förändrats - och du förstår orsak och verkan - och av detta får du kunskap - och den kunskapen kan du ta med dig till nästa kniv.

 

 

Vet du vilken slipvinkel din kniv har?

 

Under de 50 år som jag har slipat knivar, både för mig själv och andra, har jag inte en enda gång sett en kniv som håller den slipvinkel som tillverkaren har angett att den skall ha - dessutom är alltid slipvinkeln olika på bladets båda sidor.

 

Om din knivtillverkare har angett att din kniv skall hålla 20 grader - så gör den troligen inte det - enligt min erfarenhet. Inte på någon av bladets sidor.

 

Slipar du med Chef bestämmer du slipvinkeln - och du slipar båda eggens sidor med samma slipvinkel (om du så önskar). Du får kontrollen över dina eggar, förstår orsak och verkan - och inlärningskurvan blir både snabb och hög när du arbetar med Chef - eftersom du vet, och förstår, vad det är du  gör.